Í WebStark | Ügyfeleink kérdezték

ÜGYFELEINK KÉRDEZTÉK

Egy kérdés, egy válasz, ami segíthet a tervezésben, döntésben.

GYAKORTA FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK

és válaszok
Mi a különbség az épített honlapok és egy tartalomkezelővel (pl. WordPress, Joomla, Drupal stb.) készített között?
Ha ismert tartalomkezelővel készül a honlap, akkor számos bővítmény által akarják kiváltani a programozót. Ami elsőre optimálisnak tűnik, hiszen egy plugin sokkal olcsóbb, mint megterveztetni, személyre szabni, beépíttetni egy szakemberrel a szükséges funkciót, de a probléma itt kezdődik. Minél több ilyen bővítményre hagyatkozik egy ilyen site, annál instabilabb (verzió kompatibilitás és az ebből fakadó esetleges biztonsági gondok) és drasztikusan lassabb lehet (majdnem 100%, hogy ez bekövetkezik).

Továbbá biztonsági kockázatot jelent egy tartalomkezelővel készült oldal, mivel sokan használják, ismerik - előnyeivel és hibáival együtt - és felépítésben nagyrészt túlságosan hasonlítanak, könnyen feltörhetővé válhatnak.

Ezzel szemben az épített honlap által olyan funkciók kerülnek beépítésre, egyedileg megtervezve - tehát két ugyanolyan honlap nem lesz - amire szükség van és ezáltal az oldal gyors lesz. Nem áll fenn a kompatibilitási probléma. Nincs plugin költség. Nincs karbantartási díj. Mivel egyedi, ezzel egy ismeretlen rendszerrel találkozik az, akinek szándékában állna feltörni, így ez jóval nehezebb is lesz - bár azt tudjuk, hogy feltörhetetlen rendszer nincs - de nehezítve van. Amennyiben új fejlesztésekre van szükség gyorsan lehet módosítani, alacsony költség mellett. Összességében, aki hosszútávon, biztonságos, egyedi és gyorsan fejleszthető honlapot akar, azok választják ezt a megoldást.
Miért fontos a sebesség egy weboldalnál?
A Google felmérései alapján, ha csupán 1 másodperccel gyorsabban töltődik be egy weboldal, akkor az már azt jelenti, hogy kb. 4 %-kal növekedhet a látogatók száma. Ezzel együtt növekedést jelenthet az elért potenciális ügyfelek számában is.
Durva igaz? 3-5 másodperc alatt illik betöltenie egy oldalnak LASSÚ mobilinterneten!

Mi mindig igyekszünk a leggyorsabb weboldalak létrehozására - ez természetesen függ a tárhelytől is és kompromisszumoktól.

Mennyi idő alatt készül el egy épített weboldal?
Ez minden honlap esetében teljesen egyedi. Van amit nulláról kell felépíteni. Van ami már létezik, de módosítások kellenek csak, így az idő lerövidül. A funkciók összetettségétől, kezelt nyelvek számtól, aloldalaktól is függ. Amennyiben teljes szolgáltatásunkat veszi igénybe valaki, amibe többnyire a webdesign, néhány arculati elem is beletartozik, úgy elhúzódhat. Jó munkához idő kell. A kapkodás nem eredményezne minőséget. Viszont ezt az időt egyszer kell kivárni, míg ha gyorsan akarnánk valamit összehozni, akkor többször kéne kisebb-nagyobb időt várni és számos hibát utólag kéne javítani.
Összességében tapasztalat alapján kisebb oldalak elkészítése 2-4 hét. Összetettebb honlapoknál ez 2-3 hónap is lehet.
Mi az az ADMIN Panel és miket tudok módosítani benne?
Az ADMIN Panel egy olyan felület, amihez csak az oldal tulajdonosa és általa meghatározott személyek férhetnek hozzá. Funkciói, kialakítása teljesen a megrendelő igényeihez igazódnak.

Mit jelent mindez?
Lehet benne új cikkeket létrehozni, szerkeszteni, törölni. Terméket felvinni, módosítani, törölni. Galériát létrehozni és a képeket módosítani, törölni. Felhasználókat kezelni, törölni, jogosultságokat adni. Egyedi statiszika felhasználói szokásokról igény szerint. A lehetőségek tárháza a megrendelő terveitől és elvárásaitól függ. Továbbá nem tartalmaz olyan funkciókat, amire az tulajdonosnak nincs szüksége.
Mit jelent pontosan, hogy egy weboldal responsive?
Különböző eszközöket - tabletet, okostelefont, laptopot, asztali számítógépet - használunk. Ezek különböző kijelzőmérettel rendelkeznek. Változatosságot fűszerezi, hogy különböző böngészőket lehet rajtuk használni, amik másként jelenítik meg a honlapok tartalmát. A responsive kialakítás azt jelenti, hogy a weboldal kényelmesen használható akár mobilon akár asztali gépen nézzük. Valamint böngésző független módon készítjük a designt, így minden böngészőben ugyanaz az oldal látható.
Miért nem szerencsés ingyenes honlapkészítő alkalmazásokat használni, még akkor sem, ha csak egy egyszerű bemutatkozó honlapra van szükségem?
Kevés dolgot tudnak. Általában lassúak és nagyon leegyszerűsített desginnal rendelkeznek, amik kisebb eséllyel fogják meg az embereket. SEO-zni is jóval nehezebb őket. Valamint csak részben ingyenesek, hiszen a legtöbb ilyen szolgáltatónál az egyedi domainért fizetni kell már.
Biztosítanak részletfizetést?
Kisebb oldalak esetében nem, viszont nagyobb munkák esetében igen. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez költséges és egyszerre túlzottan megterhelő lehet, így a nagy projektek árát megegyezés alapján felosztjuk kisebb fizetési szakaszokra a munka végeztéig.
A küldött árra még rájön az ÁFA?
Nem. KATA-s egyéni vállalkozókként dolgozunk csapatban. Nem tartozunk ÁFA hatálya alá, nincs ÁFA fizetési kötelezettségünk, így nem is számolhatunk fel ÁFÁ-t és nem is fogunk.
Ajánlatkérés után milyen lépések következnek? Hogyan kell ezt elképzelni?
Feltesszünk különböző kérdéseket a tervezett weboldalról. Javaslatokat teszünk technológiai megoldásokra, tanácsot adunk ingyen a tervezéshez. Telefonos-, skype-, e-mailes- vagy személyes konzultáció után küldünk egy árajánlatot. Az árajánlat tartalmazza a munka elvégézéséhez szükséges időt, a felelősségvállalást, garanciát, tételesen a munka szakaszait, részletfizetési lehetőséget, amennyiben nagyobb projektről van szó. Emellett egy szerződést is. A szerződés és az árajánlat elfogadása után, amennyiben a szerződést visszaküldi, úgy kezdetét is veszi a munka.
Ez projekttől függ, de nézzünk meg most egy olyan esetet, amikor egy új weboldalról van szó. Megbeszéljük, hogy milyen tartalmakat akar a tulajdonos szerkeszteni saját maga. Milyen funkciókra lesz szüksége. Mi a weblap célja. Első lépésként a design és tervezése történik. Kezdetben ez képként kerül vázolásra, amikor a színt, elrendezést, képeket, tartalmi szekciókat helyezzük el. A megrendelőnek átküldve folyamatosan tartva a kapcsolatot, bármikor jelezheti a módosításait a projekt végéig. Ha nincsenek további változtatások akkor a megjelenés programozásra kerül. Ezt még a designer csinálja.
Eztán jön a programozás. Funkciók, adminpanel, oldal teljes működésének fejlesztése. Ezt követi a tesztelés, ahol a hibákat szűrjük ki és még a véglegesítés előtti utolsó finomítások kerülnek elvégzésre. A végén élesítjük, átadjuk. Ettől a ponttól kezdve a weboldal már a tulajdonosé teljes egészében.
Mit jelent, hogy az épített honlap tartós?
Maga az oldal működése nagyon tartós, akármeddig használható,- hacsak a tulajdonosnak nincs új ötlete, amivel fejleszteni akarja. Az oldal megjelenését, a designt érdemes az aktuális trendekhez igazítani, hiszen változik itt is a divat és az elvárás. Ám összességében, nem igen kell hozzányúlni.
WEBSTARK